Blåbär

BLÅBÄR


SVENSKA BLÅBÄR
Blåbär är ett riktigt superbär

har nog många koll på.

Men varför är det så nyttigt och vad gör det egentligen med kroppen? Här nedan listar vi några anledningar till varför det är så bra med blåbär. Blåbär
Vaccinium myrtillus är det latinska namnet på vilda blåbär.


Blåbär är det populäraste bäret i skogarna i Sverige.

Både vuxna och barn gillar blåbär. Blåbärsskörden varierar från år till år beroende på väderförhållandena under blomningen och mängden pollinatörer. Bäret växer i hela Sverige på skuggiga platser.


Blåbärens färd från skog och fält hem till alla.
Det är viktigt för oss att erbjuda våra kunder hälsosamma och förstklassiga bär och frukt som ger dig positiv energi varje dag.
Här har vi samlat information om vår viktigaste råvara för att ge dig bekymmerslöst läckra och nyttiga smakupplevelser.


Blåbär är en söt hälsodelikatess.
Blåbär är en fiberrik källa för E-vitamin. Det bästa med blåbäret är antocyanföreningarna, som är kraftiga antioxidanter. Blåbär som växer i naturen innehåller en fyrfaldig mängd jämfört med blåbär av busktyp. Blåbär som växer i naturen har en blå färg som beror på just antocyaner, medan blåbär av busktyp är ljusa inuti. Blåbär har låg fetthalt och är fiberrika.
Visste du att blåbär inte innehåller mera socker än till exempel röda vinbär? Blåbäret ”söthet” beror på avsaknad av syrlighet.
Saluhallens blåbär plockas i de djupa skogarna på natursköna Hökensås.


Blåbär är väldigt gott, nyttigt, hälsosamt, helt naturligt. 

och passar till väldigt många olika saker till exempel i smoothien, i yoghurten eller till morgongröten. Och samtidigt som du piffar till frukosten får du dessutom i dig mängder av nyttigheter. Här nedan har vi listat klockrena saker som blåbär gör för våra kroppar. 


1. Blåbär är proppfulla med antioxidanter.

Eftersom blåbär så mycket antioxidanter så kan de skydda mot sjukdomar. Blåbär innehåller bland annat flavonoider och antocyaner, som oskadliggör fria radikaler som kan ge oss sjukdomar som cancer, stroke, alzheimers och diabetes. Blåbär har också antiinflammatoriska egenskaper.


2. Blåbär sänker blodtrycket.

Blåbär är inte bara bra för blodtrycket, de minskar också risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det är antioxidanterna i blåbären som motverkar högt blodtryck.


3. Blåbär är mycket bra för våra ögon.

Att blåbär är bra för synen är något som många har koll på. Blåbär stärker ögonvävnaden, ökar blodcirkulationen, stabiliserar nivåerna av kollagen och underlättar produktionen av pigment. På så sätt skyddas ögat mot åldrande. Blåbär är också bra mot starr och motverkar ögonkatarr.

Antocyanerna i blåbär är extra effektiva vid ögonbesvär.


4. Blåbär ger ett bättre minne.

Studier gjorda i USA har visat att åldersrelaterade minnesförändringar kan hejdas om man äter blåbär. Blåbär sägs även förbättra korttidsminnet. Forskare i Storbritannien lät försökspersoner dricka blåbärssmoothie till frukost – och upptäckte att de hade bättre minne och koncentrationsförmåga.


5. Blåbär är bra för magen.

Torkade blåbär, blåbärssoppa och blåbärssaft är bra mot diarré, medan färska blåbär är bra mot förstoppning. Rent generellt är blåbär bra för magen och minskar risken för inflammation i tarmarna. Blåbär används också traditionellt mot magsjuka.


6. Blåbär förbättrar balansen.


7. Blåbär förbättrar koordinationen.


8. Blåbär ökar och förbättrar blodcirkulationen.


9. Blåbär hjälper mot inflammation.


10. Blåbär hjälper mot högt blodtryck.


11. Blåbär hjälper mot  magproblem.

Blåbär hjälper mot nervös, trög, stressad, irriterad och inflammerad mage och även mot magsår och magkatarr.


12. Blåbär förbättrar minnet, särskilt korttidsminnet.


13. Blåbär förbättrar uthålligheten.


14.Blåbär rensar kroppen.


15. Blåbär renar kroppen.


16. Blåbär håller magen i form.


17. Blåbär stärker immunförsvaret.


18. Blåbär sänker feber.


19. Blåbär hjälper mot hudproblem,

klåda, torr hud, atopisk klåda, atopiskt eksem, klåda i hårbotten, seborré och mjälleksem.


20.Blåbär är fulla av antioxidanter,

samt  innehåller flavonoider och antocyaner. Det är antocyaniner som ger den blå färgen De innehåller rikligt med C-, E-, B6-vitamin, kalcium, kalium, fosfor, järn och magnesium, och betakarotener.


21. Blåbär har antiinflammatoriska egenskaper.


22. Blåbär innehåller gott om kostfibrer.


23. Blåbär minskar risk för inflammation i tarmen.


24. Blåbär ger gott om vitaminer och mineraler.
Blåbär är ett äkta naturmedel som naturmedicin

Blåbär har använts inom traditionell medicin under lång tid och man har utöver bäret även använt bladen och barken för att behandla olika åkommor som synstörningar, magbesvär och högt blodsocker. 
En vida känd och välanvänd huskur är att använda blåbär vid såväl förstoppning som diarré. 
Att äta färska blåbär när man är förstoppad brukar få fart på magen. Vill man lindra diarré däremot ska man använda sig av torkade blåbär.
Blåbär är inflammationsdämpande, blodrenande,  förebygger åderbråck samt förbättrar läkning av sår.
För att ta vara på blåbärets näringsämnen på bästa sätt är det rekommenderat att frysa färska blåbär och plocka fram allt eftersom de ska användas. Undvik halvfabrikat som pulversoppor, färdig sylt och soppor då de ofta innehåller stora mängder socker och ibland sötningsmedel.Blåbär skärper hjärnan och skyddar ögat.
Blåbär har alltid varit populärt inom folkmedicinen och i dag innehåller nästan alla kosttillskott blåbär. Det är även vanligt att blanda i blåbärspulver i sin smoothie, fil eller gröt. Och varför inte? Blåbär är både i säsong och supernyttigt!
Det finns flera forskningsstudier som visar att blåbär är bra för nervceller både i hjärnan och i ögat. Bären innehåller några av våra mest kraftfulla antioxidanter, som bland annat fungerar som skyddsämnen för våra celler. Det är det intensivt blåa färgämnet som är mest verksamt.

Fakta om blåbär


1. Blåbär är en näringsrik och effektiv hälsoboost!
Blåbär innehåller en rad viktiga mineraler och vitaminer. Bland annat innehåller de magnesium, mangan, kalcium, kalium, järn och B-vitamin. Och så mängder av det viktiga C-vitaminet. Bäret är dessutom fullt av antioxidanter och sägs innehålla mer antocyaniner än något annat livsmedel. Antocyanin är en kraftig antioxidant som ger växter en starkt röd, blå eller violett färg. Det skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, eftersom de förhindrar att fetter oxiderar i blodet. Dessutom verkar antocyaninet inflammationshämmande, kolesterolsänkande och kärlvidgande. Man tror att antocyanin skyddar ögats a-vitamin från fria radikalier och att det därför motverkar åldersrelaterade ögonsjukdomar.


2. Blåbär är kalorisnålt! 
Bäret är väldigt kalorisnålt. 100 gram innehåller bara 53 kalorier.


3. Blåbär kan motverka och skydda mot olika cancertyper!
Det antioxidantrika blåbäret skyddar cellerna mot farliga syreradikaler och djurförsök har visat att bäret kan motverka prostata, tjocktarm- och livmoderhalscancer. Ämnena ellagsyra och quercitin har till exempel visat sig motverka tjocktarmscancer.4. Hämmar hjärt- och kärlsjukdomar.
Blåbär har en antiinflammatorisk effekt och motverkar därför uppkomsten av hjärt- och kärlsjukdomar. Bäret innehåller kalium och magnesium, ämnen som är viktiga för ett friskt hjärta men också för nervsystemet. Blåbär kan också sänka det dåliga kolesterolet, LDL och även sänka det totala kolesterolet och blodfetterna något.
Antioxidanten antocyanin som ger bäret dess färg sägs skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar, eftersom de förhindrar att fetter oxiderar i blodet. Dessutom verkar antocyaninet inflammationshämmande, kolesterolsänkande, kärlvidgande och hjälper mot astma och kärlkramp.
5. Förbättrar syn och ögonhälsa!
På grund av sitt höga innehåll av antocyaniner är blåbär extra effektiva vid ögonbesvär. Blåbär användes redan under andra världskriget för att förbättra mörkerseendet för stridspiloter. I dag finns flera kosttillskott med blåbär som främjar ögonhälsan. Blåbäret (det europeiska) kan också förebygga och förbättra makulär degeneration samt förebygga gråstarr.
Utöver sin cellskyddande effekt kan blåbäret även bromsa utvecklingen av grönstarr: Vätskan inuti ögat cirkulerar hela tiden och ibland bildas det avlagringar, så kallade exfoliationer, och dessa kan då täppa till utförselkanalerna i ögat och då uppstår en form av tryckförhöjning. Ämnen i blåbär har visats minska dessa avlagringar och då kan man påverka förloppet för denna form av grön starr, så kallat exfoliationsglaukom. Blåbär kan genom sin antioxidativa verkan skydda fettet i blodet från oxidation och då minskar även åderförfettningen i ögats och hjärnans kärl. Cellerna i ögat överlever längre och mängden sönderfallande och döda celler minskar.6. Blåbär hjälper mot diarré, magsjuka, magsår, magkatarr, orolig mage, nervös mage och matsmältningsproblem!
Traditionellt har blåbärssoppa ofta använts mot magsjuka och tillsammans med blåbärssaft och torkade blåbär även vid bland annat diarré och lös mage. Färska blåbär sägs kunna vara lösande (särskilt för personer som extra känsliga) medan till exempel blåbärssoppa är stoppande. Också torkade bär och blad kan används som te för att motverka olika magproblem. Det är framför allt garvsyran och tanninerna i blåbären som ger den positiva effekten vid magbesvär.7. Blodsockerstabiliserande!
Blåbär innehåller fibrer som gör att blodsockret håller sig på en jämn nivå, vilket kan förebygga både diabetes och viktökning (det lindrar även sötsug). Pektinerna i blåbär bildar en geleliknande konsistens i tarmen, vilket påverkar med vilken hastighet näringsämnen tas upp. Blåbär är dessutom blodrenande.8. Blåbär förbättrar minnet och skjuter upp demenssjukdomar!
En studie utförd på råttor visade att råttorna bland annat förbättrade sitt korttidsminne med hjälp av blåbär. Även amerikanska studier har visat att åldersrelaterade minnesförändringar kan hejdas om man äter blåbär. Man har också sett att blåbär kan stimulera tankeförmågan. Det är ämnet antocyanin i bäret som stimulerar bildandet av nya hjärnceller. I USA marknadsförs ofta blåbärstillskott med hjälp av benämningen ”hjärnbären”.
9.  Blåbärförbättrar koordination och balans!
Av blåbär får bättre koordination och balans. Men då ska man äta lite drygt en deciliter blåbär varje dag.10. Blåbär är nyttigt och gott!
Sist men inte minst – blåbär är både somrigt och nästan löjligt gott. Och i nästan alla former. Blåbär med mjölk, blåbärskräm, på gröten, blåbärsmuffins, i smoothien eller som garnering på tårtan. Blåbär går att använda i det mesta.Frågor och svar om blåbärBLÅBÄR 2024


Vad är det för blåbär ni säljer?

Vi säljer svenska vilda blåbär, direkt från skogen. Klass ett.


Var kommer era blåbär ifrån?

Våra blåbär kommer från Hökensås.


När är det säsong för blåbär 2024 ?

Den beräknas pågå från mitten av juli till slutet av augusti/början av september, men kan variera beroende på hur sommarvädret har varit och om du är i södra eller norra delen av landet.

Om det har varit en kall sommar eller mycket torka kommer blåbärssäsongen att börja senare. Om det har varit en varm sommar med lämpliga regnnivåer kommer säsongen att börja tidigare. Blåbären mognar en till tre veckor tidigare i södra delen av landet än högre upp i landet. 


När är blåbären mogna?

Blåbär är mogna då de uppnått en klar mörkblå färg, med en fast och stark kropp.


När börjar blåbärssäsongen 2024?

Blåbärssäsong 2024 >


När kan man tidigast köpa blåbär 2024?

När denna länk är aktiv kan man köpa blåbär >


Hur är tillgången på blåbär 2024?

Tillgång på blåbär 2024 >


När kan man tidigast köpa färska blåbär?

När denna länk är aktiv kan man köpa blåbär >


Vad är priset på blåbär 2024?

Här ser man pris på blåbär 2024 >


Vad kostar ett kilo blåbär 2024?

Här ser man kilopris på blåbär >


Vad är minsta beställning av blåbär?

Här ser man minsta beställning av blåbär >


Hur betalar man sina blåbär?

Här betalar man sina blåbär >


Jag beställer blåbär idag, när kan man hämta sina blåbär?

Här ser ni aktuella hämtningstider för blåbär >


Var hämtar jag mina beställda blåbär?

Här hämtas beställda blåbär >


Hur mycket är ett kilo blåbär i liter?

Ett kilo blåbär är ca 2 liter blåbär eller 1 liter blåbär väger ca 550 gram


Varför varier priset på blåbär?

Priset på blåbär är direkt knutet till gällande tillgång och efterfrågan på blåbär och värdsmarknadspris. Priset på blåbär kan ändras kraftigt under en säsong och per dygn. Priset på blåbär uppdateras varje halvtimma under säsong.

Här ser man aktuellt kilopris på blåbär 2024 >


Jag vill köpa blåbär av er hur gör jag?

För att köpa blåbär klicka här >KÖPA BLÅBÄR >


SWEDISH BLUEBERRIESSwedish blueberries directly from the forest.

Fresh blueberries are a popular summer treat. They have a sweet flavor, and they are succulent and nutritious.

Blueberries can be eaten freshly picked or incorporated into a variety of recipes. They can also be purchased frozen.

They have been shown to protect against heart disease and cancer, and can also help maintain bone strength, mental health, and healthful blood pressure.

Facts on blueberries

-Blueberries contain a plant compound called anthocyanin. This gives blueberries both their blue color and many of their health benefits.

-Blueberries can help heart health, bone strength, skin health, blood pressure, diabetesmanagement, cancer prevention, and mental health.

-One cup of blueberries provides 24 percent of a person recommended daily allowance of vitamin C.

-Use blueberries to top waffles, pancakes, yogurt, oatmeal, or cereal, blend them in a smoothie or syrup, or fold them into muffins and sweet breads.

-People who use blood-thinners, such as warfarin, should speak to their doctor before increasing their intake of blueberries, as the high vitamin K content -can affect blood clotting.


Benefits blueberry

Blueberries are a nutritious, delicious berry that can be used in a variety of meals.

A type of flavonoid called anthocyanin gives blueberries many of their health benefits. Flavonoids are plant compounds that often have a powerful antioxidant effect.

Anthocyanin is responsible for the blueberry's characteristic blue color. It also contributes to the numerous advantages of blueberries.

Consuming a variety of fruits and vegetables has long been associated with a reduced risk of many lifestyle-related health conditions.

Many studies have suggested that increasing consumption of plant foods such as blueberries decreases the risk of obesity, diabetes, heart disease, and overall mortality. Plant foods may also promote hair and skin health, increased energy, and overall lower weight.

Freezing blueberries is often discussed by experts. It is often said that the freezing process can diminish the potency of the blueberry's health benefits. One study showed that over the course of 6 months in storage, the anthocyanin degraded by 59 percent.

However, this is not confirmed, and different sources take different stances on whether freezing blueberries reduces their impact on health. When in doubt, buy fresh, organic blueberries.

Although more research is needed, blueberries are strongly linked to various different elements of healthful living.

1. Maintaining healthy bones

Blueberries contain iron, phosphorous, calcium, magnesium, manganese, zinc, and vitamin K. Each of these is a component of bone. Adequate intake of these minerals and vitamins contributes to building and maintaining bone structure and strength.

Iron and zinc fulfil crucial roles in maintaining the strength and elasticity of bones and joints.

Low intakes of vitamin K have been linked to a higher risk of bone fracture. However, adequate vitamin K intake improves calcium absorption and may reduce calcium loss.
2. Skin health

Collagen is the support system of the skin. It relies on vitamin C as an essential nutrient, and works to help prevent skin damage caused by the sun, pollution, and smoke. Vitamin C may also improve collagen's ability to smooth wrinkles and enhance overall skin texture.

One cup of blueberries provides 24 percent of the recommended daily allowance of vitamin C.
3. Lowering blood pressure

Maintaining low sodium levels is essential to keeping blood pressure at a healthful level. Blueberries are free of sodium.

They contain potassium, calcium, and magnesium. Some studies have shown that diets low in these minerals are associated with higher blood pressure. Adequate dietary intake of these minerals is thought to help reduce blood pressure.

However, other studies have counteracted these findings. For example, a 2015 study of people with metabolic syndrome found that daily blueberry consumption for 6 weeks did not affect blood pressure levels.
4. Managing diabetes

Studies have found that people with type 1 diabetes who consume high-fiber diets have low blood glucose levels, and people with type 2 diabetes who consume the same may have improved blood sugar, lipid, and insulin levels. One cup of blueberries contributes 3.6 grams (g) of fiber.

A large 2013 cohort study published in the BMJ suggested that certain fruits may reduce the risk of type 2 diabetes in adults.

Over the course of the study, 6.5 percent of the participants developed diabetes. However, the researchers found that consuming three servings per week of blueberries, grapes, raisins, apples or pears reduced the risk of type 2 diabetes by 7 percent.

5. Protecting against heart disease

Blueberries can help to preserve cardiovascular health.

The fiber, potassium, folate, vitamin C, vitamin B6, and phytonutrient content in blueberries supports heart health. The absence of cholesterol from blueberries is also beneficial to the heart. Fiber content helps to reduce the total amount of cholesterol in the blood and decrease the risk of heart disease.

Vitamin B6 and folate prevent the buildup of a compound known as homocysteine. Excessive buildup of homocysteine in the body can damage blood vessels and lead to heart problems.

According to a study from the Harvard School of Public Health and the University of East Anglia, in the United Kingdom (U.K.) regular consumption of anthocyanins can reduce the risk of heart attackby 32 percent in young and middle-aged women.

The study found that women who consumed at least three servings of blueberries or strawberries per week showed the best results.
6. Preventing cancer

Vitamin C, vitamin A, and the various phytonutrients in blueberries function as powerful antioxidants that may help protect cells against damage from disease-linked free radicals.

Research suggests that antioxidants may inhibit tumor growth, decrease inflammation in the body, and help ward off or slow down esophageal, lung, mouth, pharynx, endometrial, pancreatic, prostate, and colon cancers.

Blueberries also contain folate, which plays a role in DNA synthesis and repair. This can prevent the formation of cancer cells due to mutations in the DNA.
7. Improving mental health

Population-based studies have shown that consumption of blueberries is connected to slower cognitive decline in older women.

Studies have also found that in addition to reducing the risk of cognitive damage, blueberries can also improve a person's short-term memory and motor coordination.
8. Healthy digestion, weight loss, and feeling full

Blueberries help to prevent constipation and maintain regularity for a healthful digestive tract because of their fiber content.

Dietary fiber is also commonly recognized as an important factor in weight loss and weight management by functioning as a "bulking agent" in the digestive system. High fiber foods increase satiety, or the feeling of being full, and reduce appetite.

Feeling fuller for longer can reduce a person's overall calorie intake.
Nutrition

One cup of fresh blueberries contains:

 • 84 calories
 • 0 g of cholesterol
 • 1.1 g of protein
 • 0.49 g of fat
 • 21.45 g of carbohydrate
 • 3.6 g of dietary fiber
 • 14.74 g of total sugars
That same one-cup serving provides:

 • 24 percent of daily vitamin C
 • 5 percent of daily vitamin B6
 • 36 percent of daily vitamin K
Blueberries also provide:

 • 9 milligrams (mg) calcium
 • 0.41 mg of iron
 • 114 mg of potassium
 • 9 mg of magnesium
 • 18 mg of phosphorus
 • 1 mg of sodium
 • 0.24 mg of zinc
 • 9 mg of folate
Blueberries also contain copperbeta-carotene, folate, choline, vitamins A and E, and manganese.

  As well as anthocyanins, vitamins, and minerals, blueberries contain a diverse range of phenolic compounds such as quercetin, kaempferol, myricetin, and chlorogenic acid. These contribute to the antioxidant capacity of blueberries.

  The large quantities of bioactive compounds place blueberries high on the Aggregate Nutrient Density Index (ANDI). This index rates foods based on their vitamin and mineral content, phytochemical composition, and antioxidant capacity.

  Foods with the most nutrients per calorie have the highest rankings, and blueberries are placed among the top fruits and vegetables for nutrient density, with an ANDI score of 132.

  BLUEBERRY FOR SALE >