Rakning med rakkniv

Rakning med rakkniv


Konsten att raka sig med rakkniv

Många tycker att rakning med rakkniv är farligt och tar onödigt lång tid. Det kan ju stämma, om man inte vet vad man gör. Hemligheten ligger i att se rakningen som en ceremoni som är värd varenda sekund av omsorg. Man gör sig redo för vardagen genom grooming i form av det manligaste som finns, rakning med rakkniv.


Bäst resultat får du alltid på våt hud. Har du inte tid med duschen går det nästan lika bra att tvätta ansiktet med varmt vatten.


                                                                                                                                                                                                                                             
Vad behöver man för att raka sig med rakkniv

Det finns tre avgörande faktorer för den perfekta rakningen, rakborste , rakkniv, strigel, raktvål och after shave.

Även om du kanske ännu inte är redo för rakkniven kommer du omedelbart märka enorm skillnad med att enbart börja använda rakborste och ordentlig tvål. Vågar du dessutom ta steget ut, och använda rakkniv, har du alla verktyg för att åstadkomma den lenaste rakningen som finns att tillgå.


                                                                                                                                                                                                                                             Rakborste till rakning

En rakborste av äkta grävlingshår är dock det viktigaste av verktygen i din strävan efter den perfekta rakningen. Dess förmåga att ”suga” upp och behålla vatten är näst intill ett måste för att du ska kunna löddra upp och massera in raktvålen ordenligt. På så sätt har rakborsten en förmåga att lyfta på hårstråna och fylla på med tvål undertill håren så att de kapslas in och står upp.


En annan fördel med rakborsten är att den hjälper till att ta bort döda hudceller från hudytan.

Tekniken är simpel även för en tonårskille med fjun. Låt rakborsten insupa varmt vatten i ett par sekunder, löddra upp toppen av rakborsten med raktvål, måla ansiktet med upp-och-ner rörelser tills du arbetat upp en tjockt, krämigt lager. Gör du allt detta rätt kommer du snart att märka hur lätt kniven glider över huden utan den brännande känslan och hudirritationen.                                                                                                                                                                                                                                             
Vinkel  och tryck på rakkniven

Vinkeln och trycket av rakkniven mot hyn är den viktigaste tekniska aspekten av rakning. Du som normalt använder rakhyvel måste nu glömma din gamla teknik och lära dig den nya tekniken. Se till att konstant sträva efter 30 graders lutning och lätta på trycket så att du näst intill smeker huden med långsamma och försiktiga rörelser. Vad du än gör och hur du än gör det får du aldrig, ALDRIG! trycka ner kniven mot huden.


                                                                                                                                                                                                                                             
Rakning med rakkniv-en flera tusen år gammal konst

Nu kanske du tänker att "hjälp det här kan inte fungera som det ska". LUGN! Den här tekniken har människan använt mycket längre än apparater och hyvlar. Kunde män göra det för tusentals år sedan med sämre knivar, borstar och tvål bör vi som lever i denna tid inte kunna misslyckas. Eller?


Det är faktiskt inte alls omöjligt att du får några skärsår i början, detta är fullt normalt eftersom varken din hud eller du själv är van vid rakkniven.                                                                                                                                                                                                                                             
Teknik vid rakning med rakkniv

Håll ut, ta det lugnt och låt din teknik utvecklas med varje drag. Det viktiga är att lägga ned tid och omsorg i början, därefter faller allt lätt på sin plats. Tro mig, rakning är en stund och en perfekt ursäkt för att ge uppmärksamhet till sig själv. Klarar du av alla prövningar kommer du att undra varför du någonsin började med hyvlar, apparater och allt annat kommersiellt trams i jakten på mer tid i vardagen till annat. Att inte ha bråttom och se det hela som en ceremoni inför dagens åtaganden har också andra positiva effekter: du mår bättre, får tid att vakna upp och planera dagen. Lev lugnare och sluta stressa bort livet.


Den största ”fåfänga” fördelen med rakkniv är att man kan vara mer exakt med de där viktiga förföriska detaljerna. Rakningen, men framförallt det du undviker att raka, blir skarpare, och du blir vassare.


En annan stor fördel med rakkniv är att det för en gångs skull är okej att raka mothårs. Borsta på med mer raktvål och kör en andra omgång, upplev lenheten som kommer efter rakning med rakkniv.


När rakningen är klar bör du tvätta dig med kallt uppfriskande vatten, det stänger porerna och signalerar att rakningen är över. Använd en ren och mjuk handduk, dutta lätt och försiktigt. Glöm dock inte att skölja rakborsten grundligt, skaka den sedan ordentligt så att den släpper allt vatten. Förvara den stående eller i ett rakborstställ, inte liggande, så att den kan andas och lufttorka. På så sätt får du längre och bättre nytta av din rakborste. Nu är det dax för after shave.


                                                                                                                                                                                                                                             Rakkning med rakkniv- den bästa rakningen när man behärskar den

Det närmaste, bästa och bekvämaste – om man bemästrar konsten. För det är vad det är – en konst. Rakning med rakkniv är det mest traditionella och äldsta sättet att raka sig på. Ska man vara lite luddig kan man säga att tekniken uppfanns redan på stenåldern, men då var det förstås vassa stenar som användes. Man har även försökt med vässade snäckskal, vilket kanske inte funkade riktigt hundra.

 

Rakning med rakkniv är lite mer tidskrävande än alla de andra sätten innan man behärskar tekniken. Inte för att själva rakningen tar särskilt mycket mer tid, men för att verktyget man använder kräver en del omtanke och vård. Läser man om män som skriver om sina erfarenheter med en cut-throat-kniv, verkar det som om samtliga förknippar rakning med kniv med någon slags ritual. Det är en stund då mannen kan rensa huvudet, en stund då han får vara ifred, för att fokusera på det han gör. Vad denna omtanke och vård handlar om, är det vad som kommer skrivas i detta avsnitt.


                                                                                                                                                                                                                                             Att vårda en rakkniv

Den bästa vård som finns för en rakkniv är att man använder den ofta. En kniv ska inte ligga och dra. Måste man dock lägga undan den för en tid ska man olja in den i någon slags maskin- eller olivolja. Det man gör när man ska raka sig, är att använda en så kallad strigel. Det är en rejäl bit läder som man för kniven emot. Detta gör man för att få bort ojämnheter på kniven. ”Ojämnheter?” kanske ni tänker. Faktum är att mänskligt hår har samma draghållfasthet som koppartråd, så det är ingen enkelt uppgift man ger sitt rakverktyg när man ber den kapa av det som växer på ens kinder. Dessa ojämnheter uppstår alltså under rakning, och är kanske inte så värst bekväma att ha att göra med, så därför striglar man. Detta är också en smaksak. Vissa män har ett bestämt antal drag på strigeln. Någon gör femtio, tjugofem upp, tjugofem ner. Någon gör bara tjugo. Någon striglar i lugn och ro tills han helt enkelt känner att det är färdigt.

 

                                                                                                                                                                                                                                             Strigla rakkniv

Det viktiga att tänka på när man striglar är att man för kniven med ”ryggen” framåt hela tiden. Eggen ligger alltid på släp. När man vänder kniven är det också ryggen som ligger emot strigeln, aldrig eggen. Att föra kniven med eggen framåt är bara dumt, dels för att det sliter kniven, men också för att du antagligen kommer stå med en strigel i två delar. Denna process är det som Chaplin gör efter att han tagit på löddret på sin kund, och efter att han tvättat händerna. Han använder i den scenen en handhållen strigel, där det är två läderbitar som sitter färdigspända runt ett handtag. Den andra varianten är en så kallad hängstrigel, som man fäster i en stol, en krok i väggen, eller liknande, och sedan håller sträckt som man striglar.

 

När man striglat färdigt sina femtio, tjugo eller valfritt antal drag är det dags för själva rakningen. Löddret fungerar fortfarande som på de andra sätten. Här är skillnaden mot en saftey-razor, att här märks det om du håller i fel vinkel. Man ska hålla en 30-gradersvinkel mot huden hela tiden, och till skillnad från en hyvel kladdar inte löddret igen, så man kan raka betydligt mer innan man torkar bort löddret. Detta ser man också tydligt i rakscenen i Diktatorn. Han rakar 3-4 rejäla tag innan han torkar av det på en handduk. Nu går det ju inte riktigt så fort som i filmen, men man ser principen.


När det gäller svåra ställen som runt käkbenet, är det lättaste att sträcka huden över benet, så att man får det som sitter under att hamna på kinden. Då kommer man åt utan att behöva smyga sig runt hörn med kniven.

 

Efter rakning, och efter man sköljt kniven, är det dags att åter igen strigla. Förutom att rätta till eggen, torkar även lädret bort den sista fukt som kan finnas på kniven. Rakknivar tillverkas nämligen inte i något slags rostfritt stål, utan det behöver tas hand om på rätt sätt. Se till att själva skalet på kniven också är torrt, för att helt och hållet undvika att kniven ska dra på sig någon form av rost.

 

                                                                                                                                                                                                                                             Slipa rakkniv

Vad gäller slipning av kniven finns det en del att säga. Många tycker att deras nyköpa kniv är slö, och går tillbaka med den för att få den slipad, varpå barberaren skakar på huvudet. Rakblad är faktiskt vassare än vad en kniv är. Utför man dock en rakning korrekt med en kniv, ska den inte på något sätt kännas slö när den är ny.

Ska man ändå slipa en kniv, bör man till en början gå till någon som kan det.. Det är väldigt lätt att förstöra en kniv om man försöker slipa den själv. Det finns dock ett alternativ.

När man striglar ska man se till att strigeln alltid har ett lager strigelpasta. Detta är ett slags fett som skyddar strigeln och förbättrar dess funktion. Med en speciell sorts strigelpasta kan kniven faktiskt behålla sin vasshet i flertalet år, utan att man ens behöver skymta en slipsten.

 


Slipa rakkniv Stockholm


Slipa rakkniv Göteborg


Slipa rakkniv Jönköping


Slipa rakkniv Malmö

 


                                                                                                                                                                                                                                             
Rakning med rakkniv är och kommer att vara en konst

Rakning med kniv är mer en konst och en ritual än en vardaglig rutin. Det tar tid, och ska ges tid om det ska vara lönt att raka sig. Tekniken är svår att bemästra och man bör hitta någon som själv bemästrar den som du kan lära dig av. Rakningen handlar mycket om att vara rädd om, och vårda sitt verktyg.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             


Slipning av rakkniv

 


Vi slipar alla  rakknivar med våtsten


                                                                                                                                                                                                                                             Klassisk rakkniv för en perfekt rakning

En rakkniv pryder verkligen sin plats i badrummet och kommer garanterat att skapa uppmärksamhet från vänner och bekanta. Men framförallt kommer den att ge dig den bästa rakning du någonsin upplevt!

Våtrakning med kniv är ett hantverk som kräver inlärning, var beredd på att det kan ta lite tid innan du innan du behärskar tekniken till fullo. Tar du det bara lugnt i början så kommer det gå bra.


                                                                                                                                                                                                                                             Rakning med rakkniv

Är du ute efter den ultimata rakningen? Många användare tycker att rakning med kniv är en unik upplevelse som ingen rakhyvel kommer i närheten av. Med bara ett öppet blad kan en rakkniv ge dig den närmaste rakning som går att få.


                                                                                                                                                                                                                                             
Teknik för rakning med rakkniv

Det tar tid att lära sig tekniken som krävs för att raka sig med kniv, då det kräver både försiktighet, tålamod och en hel del träning. De som väl har lärt sig tekniken brukar dock tycka att det var väl värt besväret. Framför allt användare med extra kraftig skäggväxt, där vanliga rakhyvlar aldrig tycks ge en tillräckligt nära rakning brukar uppskatta den nära och lena rakning som rakkniven kan ge.


                                                                                                                                                                                                                                             Vill du ha en perfekt rakning?

Med en klassisk rakkniv kan du få en ännu närmare rakning än med en säkerhetshyvel. Det är en speciell känsla att raka sig med klassisk rakkniv. Det viktiga när du ska raka dig med rakkniv är att du har tid. Rakningen ska göras utan stress, i lugn och ro, eftersom rakkniven är mycket vass och huden i ansiktet mycket känslig. Rakning med klassisk rakkniv kräver en annan teknik än rakning med säkerhetshyvel. Det gäller att lära sig rätt teknik och att behärska rakkniven. Rakkniven ska glida lätt över huden samtidigt som den skär av skäggstråna. När du lärt dig raka med rakkniv kommer du få ett perfekt babylent resultat. Glöm inte att det är viktigt att alltid förbereda huden innan du påbörjar din rakning. Använd varmt vatten, raktvål och rakborste för att mjuka upp och förbereda huden. Att använda klassisk rakkniv är ett äkta och gammaldags sätt att raka sig, och du kommer att imponera på både vänner och bekanta med din speciella rakmetod. Grooming och ett större intresse hos män att ta hand om sin hud och skäggväxt har ökat intresset för klassisk rakning och barberare. I vår stressade värld är det härligt att vi återgår till gamla traditioner som ger en behaglig och avslappanande stund då du får stanna upp och ta hand om sig själv. Klassisk rakning med kniv är en hantverkstradition som lever vidare både hos barberare och hemmaentusiaster. En nära rakning ger en smidigare och friskare hud.


                                                                                                                                                                                                                                             Rakning med kniv är mer en konst och en ritual än en vardaglig rutin. Det tar tid, och ska ges tid om det ska vara lönt att raka sig. Tekniken är svår att bemästra och man bör hitta någon som själv bemästrar den som du kan lära dig av. Rakningen handlar mycket om att vara rädd om, och vårda sitt verktyg, då arbetet den utför är ganska mycket begärt.                                                                                                                                                                                                                                             Lära sig att raka med rakkniv

Som nybörjare är det bra att börja försiktigt för att lära sig tekniken. Du kan till exempel börja med att raka dig med kniven på mindre delar av ansiktet och utöka dessa när du känner dig trygg. Tills vidare kan det vara en bra idé att fortsätta raka dig med hyvel i svårare vinklar. För varje gång du använder kniven kommer det att bli lättare och du kommer att kunna raka en större yta. Så småningom kommer du helt att kunna sluta använda hyveln.


När det gäller rakning med kniv så kommer en stor del av resultatet att bero på hur mycket tid du lägger på förberedelserna. Rakningen ska helst göras efter en varm dusch, eftersom fukten och värmen då öppnar porerna i ansiktet, får musklerna att slappna av och mjukar upp dina skäggstrån. Med andra ord så förbereder duschen huden för rakning och ger de perfekta förutsättningarna för en riktigt nära rakning.

Raka alltid i skäggstrånas växtriktning och håll kniven i 30 graders lutning. Använd inget tryck, utan låt den glida över huden med försiktiga, lätta rörelser. Börja med att raka polisongerna och arbeta dig ner mot hakan på båda sidorna av ansiktet. Överläppen rakar du åt sidan, samtidigt som du håller näsan uppåt med ett finger för att hålla huden sträckt. Under käklinjen kan skägget växa i flera olika riktningar, så för att ta reda på åt vilket håll du ska raka kan du blöta fingrarna och känna efter.


Att skägget rakas mothårs är den allra vanligaste anledningen till att huden blir irriterad, svider och får rakfinnar. En annan vanlig anledning är att kniven blivit slö, så tänk på att strigla den innan varje rakning.


Se till att alltid använda en ordentligt rengjord och nystriglad rakkniv och skölj den regelbundet.


Efter rakningen så ska du skölja ansiktet i kallt vatten för att stänga porerna och klappa huden torr med en handduk. Använd en återfuktande after shave för att lugna huden och återställa fuktbalansen. Det motverkar också irritation och rakutslag. Eventuell doft bör bara användas på sidan av halsen, nacken och bröstet.


                                                                                                                                                                                                                                             Vårda rakkniv

För att rakkniven ska hålla under lång tid så krävs mycket  vård och underhåll. Tänk på att alltid rengöra kniven noggrant för att bli av med alla skäggstrån och tvålrester efter rakning. Torka sedan kniven försiktig, utan att gnugga den mot papper eller handduk.


Inför varje rakning ska knivbladets egg vässas med hjälp av en strigel. Tvätta aldrig kniven efter strigling, utan endast efter rakning. När kniven inte används ska den förvaras på en torr plats. Undvik att låta den ligga i badrummet, eftersom det ofta finns fukt i luften där. Om rakkniven inte har använts under en tid så bör knivbladet oljas in, för att skydda det mot den fukt som alltid finns i luften och som kan få metallen att börja rosta.


                                                                                                                                                                                                                                             Underhåll av rakkniv

Den bästa vård som finns för en rakkniv är att man använder den ofta. En kniv ska inte ligga och dra. Måste man dock lägga undan den för en tid ska man olja in den i någon  olivolja. Det man gör när man ska raka sig, är att använda en så kallad strigel. Det är en rejäl bit läder som man för kniven emot.


För att få maximal skärpa på rakknivens egg  bör  man använda en strigel. När man väljer strigel är det viktigt att den är av högsta tänkbara kvalité. En strigel är egentligen en läderrem som man applicerar strigelpasta på. Det finns 2 olika typer av striglar de ena monteras och de andra hänger fritt. Att använda en strigel för att slipa knivar är lite over-kill men om du ska slipa ett rakblad bör du dra av kniven med en strigel och strigelpasta.


                                                                                                                                                                                                                                             Strigel

En strigel förnyar rakknivens skärpa så att den fortsätter att vara vass vid varje rakning. Striglar tillverkas av ko- eller kalvskinn och finns enkla eller dubbelsidiga. Det finns två olika typer av striglar, frihängande eller monterade med handtag. Frihängande striglar har en metallkrok och hängs upp under användning. De är svårare att använda, eftersom de måste hållas spända för att inte runda av eggen under vässningen. Striglarna kan användas tillsammans med strigelpastor, ett slags polermedel.


                                                                                                                                                                                                                                             Strigelpasta

Strigelpasta används tillsammans med striglar för att vässa din rakkniv. Grovleken på pastan avgör hur snabbt metallen i eggen nöts ner, men också hur vass den kan bli. Strigelpasta är ett medel som också förlänger strigelns livslängd och håller den i god form. De finns med olika färger, som representerar olika grovlekar och som används för olika saker.


                                                                                                                                                                                                                                             Såhär används en strigel

Dra kniven över din strigel med riktning från eggen, upprepa på bladets båda sidor och kom ihåg att ALDRIG använda en skadad, uttorkad eller smutsig strigel. Om du använder en frihängade strigel ska den vara rejält spänd. I annat fall får du bara en rund egg, dvs. gör mer skada än nytta. Ta heller aldrig i när du slipar kniv med en strigel.


Det viktiga att tänka på när man striglar är att man för kniven med ”ryggen” framåt hela tiden. Eggen ligger alltid på släp. När man vänder kniven är det också ryggen som ligger emot strigeln, aldrig eggen. Att föra kniven med eggen framåt är bara dumt, dels för att det sliter kniven, men också för att du antagligen kommer stå med en strigel i två delar. Denna process är det som Chaplin gör efter att han tagit på löddret på sin kund, och efter att han tvättat händerna. Han använder i den scenen en handhållen strigel, där det är två läderbitar som sitter färdigspända runt ett handtag. Den andra varianten är en så kallad hängstrigel, som man fäster i en stol, en krok i väggen, eller liknande, och sedan håller sträckt som man striglar.

 

När man striglat färdigt sina femtio, tjugo eller valfritt antal drag är det dags för själva rakningen. Löddret fungerar fortfarande som på de andra sätten. Här är skillnaden mot en saftey-razor, att här märks det om du håller i fel vinkel. Man ska hålla en 30-gradersvinkel mot huden hela tiden, och till skillnad från en hyvel kladdar inte löddret igen, så man kan raka betydligt mer innan man torkar bort löddret.

Kom ihåg att efter du får tillbaka din nyslipade rakkniv strigla den efter samma slipvinkel som den är slipad med innan användning.Slipning av rakknivSkötselråd för rakknivarPrislista slipning av rakknivVälkommen att skicka din rakkniv till oss för slipning
Vi slipar kockknivar, köksknivar, slaktknivar, yxor till styckare, slaktare, jaktlag, jägare, restauranger, butiker och privata hushåll.

Knivarna destilleras rutinmässigt före all slipning.

Vi våtslipar alla knivar på slipsten.

Vi slipar knivar på plats hos restauranger,butiker samt företag.

Vi slipar alla sorters knivar,förutom keramiska knivar.

Knivslipning

Här kan du lämna in knivar för slipning

Vill du lämna in knivar för slipning? Lämna in dina knivar till någon av nedanstående butiker i ditt område. Observera att varje inlämningsställe har rätt att själv välja priser för slipningen. För dig som kund innebär det dock en mycket enklare hantering att själv ta dig till din lokala affär.

Lämna knivar

Skicka era knivar på slipning

När ni skickar era knivar för slipning returneras de färdigslipade inom 24 timmar!

Vi slipar slaktknivar, kockknivar,köksknivar,yxor till styckare,slaktare,jaktlag,jägare,restauranger,butiker och privata hushåll.

Knivarna destilleras rutinmässigt före all slipning.

Skicka knivar


Kniven är troligen människans äldsta handverktyg, ursprungligen tre olika stenskärvor med vassa eggar, en med rak egg, en med böjd egg, en som var spetsig som man kunde sticka hål med.

Senare bakade man ihop dessa tre stenverktyg till världens första multi tool, först i koppar, brons och järn, numera av stål.

Knivar

TRE KNIVARVi har funnits på marknaden sedan mitten av 1980-talet i nuvarande form, med traditionell knivslipning på vattenkylda slipstenar, med kunder runt om i Sverige och Europa, vi är etablerade på natursköna Hökensås.

Vi knyter an till den tradition som finns bland knivslipare, skärslipare, knivmakare och tillverkare. Rätt kniv och noggrant slipad bidrar till nöjet att laga mat.

Professionell knivslipning med rikstäckande upptagningsområde i både Sverige och Europa för att skicka knivar för slipning med post eller annan distributionsfirma, som lanserades 1986 med stor framgång då vi blev rikstäckande och på senare tid även i Europa inom knivslipning.

In och utlämningsstället är aldrig längre ifrån kunden än närmaste postkontor, postombud eller distributionsfirma.

Mer om oss

KONTAKT


Tre Knivar

Häldeholm Månsabolet 1

566 93 Brandstorp

Sweden

Email: info@slipaknivar.comCOPYRIGHT TRE KNIVAR 2021 @ ALL RIGHTS RESERVED | SIDAN LEVERERAD AV TRE IT

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.

Our cookie-policy
Acceptera