Slipa rakkniv


Slipning av rakknivar

 


VIKTIG INFORMATION FÖR SLIPNING AV RAKKNIVAR


För att skicka era rakknivar på slipning gör så här:

 

Packa knivarna väl.

Skicka paketet med posten  och betala  returfrakt vid samma tillfälle och bifoga i paketet.

(paketet brukar oftast gå att använda när vi skickar tillbaka knivarna)

Lämna med dina kontaktuppgifter i samma paket.

 

 

 

Betala slipning av rakknivSlipning betalas här>
Beställa tid

Ni behöver inte beställa tid, vi ser att er rakkniv är på väg när ni lagt er order. 

 

 

Välkommen att skicka era rakknivar väl emballerade till

Tre knivar

Häldeholm Månsabolet 1

566 93 Brandstorp

Sweden

 

             

                                                                                                                                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                         Betalningsvillkor/betalningsalternativ

 

 Betala i butik>

 

 Betala med Swish för både företag och privatpersoner

 

 

Betala kostnaden för slipning till swish nummer  1231466895  (märk med slipning)

 

Vänligen sänd med en lapp med namn, adressuppgifter samt mobilnummer i paketet.

 

Rakknivar returneras nyslipade inom 48 timmar.
Vi handslipar alla  rakknivar med våtsten


Klassisk rakkniv för en perfekt rakning

En rakkniv pryder verkligen sin plats i badrummet och kommer garanterat att skapa uppmärksamhet från vänner och bekanta. Men framförallt kommer den att ge dig den bästa rakning du någonsin upplevt!

Våtrakning med kniv är ett hantverk som kräver inlärning, var beredd på att det kan ta lite tid innan du innan du behärskar tekniken till fullo. Tar du det bara lugnt i början så kommer det gå bra.

Rakning med rakkniv

Är du ute efter den ultimata rakningen? Många användare tycker att rakning med kniv är en unik upplevelse som ingen rakhyvel kommer i närheten av. Med bara ett öppet blad kan en rakkniv ge dig den närmaste rakning som går att få.

Teknik för rakning med rakkniv

Det tar tid att lära sig tekniken som krävs för att raka sig med kniv, då det kräver både försiktighet, tålamod och en hel del träning. De som väl har lärt sig tekniken brukar dock tycka att det var väl värt besväret. Framför allt användare med extra kraftig skäggväxt, där vanliga rakhyvlar aldrig tycks ge en tillräckligt nära rakning brukar uppskatta den nära och lena rakning som rakkniven kan ge.

Vill du ha en perfekt rakning?

Med en klassisk rakkniv kan du få en ännu närmare rakning än med en säkerhetshyvel. Det är en speciell känsla att raka sig med klassisk rakkniv. Det viktiga när du ska raka dig med rakkniv är att du har tid. Rakningen ska göras utan stress, i lugn och ro, eftersom rakkniven är mycket vass och huden i ansiktet mycket känslig. Rakning med klassisk rakkniv kräver en annan teknik än rakning med säkerhetshyvel. Det gäller att lära sig rätt teknik och att behärska rakkniven. Rakkniven ska glida lätt över huden samtidigt som den skär av skäggstråna. När du lärt dig raka med rakkniv kommer du få ett perfekt babylent resultat. Glöm inte att det är viktigt att alltid förbereda huden innan du påbörjar din rakning. Använd varmt vatten, raktvål och rakborste för att mjuka upp och förbereda huden. Att använda klassisk rakkniv är ett äkta och gammaldags sätt att raka sig, och du kommer att imponera på både vänner och bekanta med din speciella rakmetod. Grooming och ett större intresse hos män att ta hand om sin hud och skäggväxt har ökat intresset för klassisk rakning och barberare. I vår stressade värld är det härligt att vi återgår till gamla traditioner som ger en behaglig och avslappanande stund då du får stanna upp och ta hand om sig själv. Klassisk rakning med kniv är en hantverkstradition som lever vidare både hos barberare och hemmaentusiaster. En nära rakning ger en smidigare och friskare hud.

Rakning med kniv

är mer en konst och en ritual än en vardaglig rutin. Det tar tid, och ska ges tid om det ska vara lönt att raka sig. Tekniken är svår att bemästra och man bör hitta någon som själv bemästrar den som du kan lära dig av. Rakningen handlar mycket om att vara rädd om, och vårda sitt verktyg, då arbetet den utför är ganska mycket begärt.

Lära sig att raka med rakkniv

Som nybörjare är det bra att börja försiktigt för att lära sig tekniken. Du kan till exempel börja med att raka dig med kniven på mindre delar av ansiktet och utöka dessa när du känner dig trygg. Tills vidare kan det vara en bra idé att fortsätta raka dig med hyvel i svårare vinklar. För varje gång du använder kniven kommer det att bli lättare och du kommer att kunna raka en större yta. Så småningom kommer du helt att kunna sluta använda hyveln.


När det gäller rakning med kniv så kommer en stor del av resultatet att bero på hur mycket tid du lägger på förberedelserna. Rakningen ska helst göras efter en varm dusch, eftersom fukten och värmen då öppnar porerna i ansiktet, får musklerna att slappna av och mjukar upp dina skäggstrån. Med andra ord så förbereder duschen huden för rakning och ger de perfekta förutsättningarna för en riktigt nära rakning.

Raka alltid i skäggstrånas växtriktning och håll kniven i 30 graders lutning. Använd inget tryck, utan låt den glida över huden med försiktiga, lätta rörelser. Börja med att raka polisongerna och arbeta dig ner mot hakan på båda sidorna av ansiktet. Överläppen rakar du åt sidan, samtidigt som du håller näsan uppåt med ett finger för att hålla huden sträckt. Under käklinjen kan skägget växa i flera olika riktningar, så för att ta reda på åt vilket håll du ska raka kan du blöta fingrarna och känna efter.


Att skägget rakas mothårs är den allra vanligaste anledningen till att huden blir irriterad, svider och får rakfinnar. En annan vanlig anledning är att kniven blivit slö, så tänk på att strigla den innan varje rakning.


Se till att alltid använda en ordentligt rengjord och nystriglad rakkniv och skölj den regelbundet.En rakkniv behöver ofta striglas under rakning speciellt om man rakar både ansikte och huvud.


Efter rakningen så ska du skölja ansiktet i kallt vatten för att stänga porerna och klappa huden torr med en handduk. Använd en återfuktande after shave för att lugna huden och återställa fuktbalansen. Det motverkar också irritation och rakutslag. Eventuell doft bör bara användas på sidan av halsen, nacken och bröstet.

Vårda en rakkniv

För att rakkniven ska hålla under lång tid så krävs mycket  vård och underhåll. Tänk på att alltid rengöra kniven noggrant för att bli av med skäggstrån och tvålrester samt kalkavlagringar  efter rakning. Torka sedan kniven försiktig, utan att gnugga den mot papper eller handduk.Strigla rakkniven efter rakning  utan att torka, detta skyddar och håller rakkniven i skick.


Inför varje rakning ska knivbladets egg vässas med hjälp av en strigel. Tvätta aldrig kniven efter strigling, utan endast efter rakning. När kniven inte används ska den förvaras på en torr plats. Undvik att låta den ligga i badrummet, eftersom det ofta finns fukt i luften där. Om rakkniven inte har använts under en tid så bör knivbladet oljas in, för att skydda det mot den fukt som alltid finns i luften och som kan få metallen att börja rosta.

Torka aldrig av rakkniven efter strigling.

Underhåll av rakkniv

Den bästa vård som finns för en rakkniv är att man använder den ofta. En kniv ska inte ligga och dra. Måste man dock lägga undan den för en tid ska man olja in den i olivolja av god kvalitet. Det man gör när man ska raka sig, är att använda en så kallad strigel. Det är en rejäl bit läder som man för kniven emot.


För att få maximal skärpa på rakknivens egg är det nödvändigt att  använda en strigel. När man väljer strigel är det viktigt att den är av högsta tänkbara kvalité. En strigel är egentligen en läderrem som man applicerar strigelpasta på. Det finns 2 olika typer av striglar den ena monteras och de andra hänger fritt.

Strigel

En strigel av hög kvalitet är ett måste för att sköta skärpan,samt raka sig med rakkniv.En strigel förnyar rakknivens skärpa så att den fortsätter att vara vass vid varje rakning.Man behöver oftast strigla rakkniven under själva rakningen.Striglar tillverkas av ko- eller kalvskinn och finns enkla eller dubbelsidiga.

Det finns ett stort antal striglar på marknaden men man bör välja en strigel av hög kvalitet för att kunna hålla en rakkniv skarp vid rakning. Det finns två olika typer av striglar, frihängande eller monterade med handtag. Frihängande striglar har en metallkrok och hängs upp under användning. De är svårare att använda, eftersom de måste hållas spända för att inte runda av eggen under vässningen men ger en bättre skärpa. Striglarna kan användas tillsammans med strigelpastor, ett slags polermedel.

Att sköta en strigel till rakkniv

Det viktigaste är att köpa en strigel av mycket hög kvalitet med äkta läder.En strigel blir bara bättre och bättre ju mer den används och vårdas samt åldras.

När strigeln är ny behöver den smörjas in rikligt med strigelbalsam så att den blir mjuk och följsam.En strigel mår bra utav att vistas i varierad miljö.

Strigelpasta

Strigelpasta används tillsammans med striglar för att vässa din rakkniv. Grovleken på pastan avgör hur snabbt metallen i eggen nöts ner, men också hur vass den kan bli. Strigelpasta är ett medel som också förlänger strigelns livslängd och håller den i god form. De finns med olika färger, som representerar olika grovlekar och som används för olika saker.Till en strigel av hög kvalitet är det oftast tillräckligt med vanlig strigelbalsam för att uppnå en extrem skärpa på rakkniven.

Såhär används en strigel

Dra kniven över din strigel med riktning från eggen, upprepa på bladets båda sidor och kom ihåg att ALDRIG använda en skadad, uttorkad eller smutsig strigel. Om du använder en frihängade strigel ska den vara rejält spänd. I annat fall får du bara en rund egg, dvs. gör mer skada än nytta. Ta heller aldrig i när du slipar kniv med en strigel.


Det viktiga att tänka på när man striglar är att man för kniven med ”ryggen” framåt hela tiden. Eggen ligger alltid på släp. När man vänder kniven är det också ryggen som ligger emot strigeln, aldrig eggen. Att föra kniven med eggen framåt är bara dumt, dels för att det sliter kniven, men också för att du antagligen kommer stå med en strigel i två delar. Denna process är det som Chaplin gör efter att han tagit på löddret på sin kund, och efter att han tvättat händerna. Han använder i den scenen en handhållen strigel, där det är två läderbitar som sitter färdigspända runt ett handtag. Den andra varianten är en så kallad hängstrigel, som man fäster i en stol, en krok i väggen, eller liknande, och sedan håller sträckt som man striglar.

 

När man striglat färdigt sina femtio, tjugo eller valfritt antal drag är det dags för själva rakningen. Löddret fungerar fortfarande som på de andra sätten. Här är skillnaden mot en saftey-razor, att här märks det om du håller i fel vinkel. Man ska hålla en 30-gradersvinkel mot huden hela tiden, och till skillnad från en hyvel kladdar inte löddret igen, så man kan raka betydligt mer innan man torkar bort löddret.När en rakkniv börjar tappa sin skärpa vänder man på strigeln och striglar denna sida för att mjuka upp eggen ca 8 drag på varje sida innan man går över till att strigla på framsidan av strigeln.


Rakknivar behöver slipas när de inte uppnår rakbladsskärpa vid strigling.


Kom ihåg att efter du får tillbaka din nyslipade rakkniv strigla den efter samma slipvinkel som den är slipad med innan användning, använd endast strigelbalsam..
Skötselråd för rakknivar >Att raka sig med rakkniv >Prislista slipning av rakkniv >


Vi slipar kockknivar, köksknivar, slaktknivar, yxor till styckare, slaktare, jaktlag, jägare, restauranger, butiker och privata hushåll.

Knivarna destilleras rutinmässigt före all slipning.

Vi våtslipar alla knivar på slipsten.

Vi slipar knivar på plats hos restauranger,butiker samt företag.

Vi slipar alla sorters knivar,förutom keramiska knivar.

Knivslipning

Här kan du lämna in knivar för slipning

Vill du lämna in knivar för slipning? Lämna in dina knivar till någon av nedanstående butiker i ditt område. Observera att varje inlämningsställe har rätt att själv välja priser för slipningen. För dig som kund innebär det dock en mycket enklare hantering att själv ta dig till din lokala affär.

Lämna knivar

Skicka era knivar på slipning

När ni skickar era knivar för slipning returneras de färdigslipade inom 24 timmar!

Vi slipar slaktknivar, kockknivar, köksknivar, yxor till styckare, slaktare, jaktlag, jägare, restauranger, butiker och privata hushåll.

Knivarna destilleras rutinmässigt före all slipning.

Skicka knivar


Kniven är troligen människans äldsta handverktyg, ursprungligen tre olika stenskärvor med vassa eggar, en med rak egg, en med böjd egg, en som var spetsig som man kunde sticka hål med.

Senare bakade man ihop dessa tre stenverktyg till världens första multi tool, först i koppar, brons och järn, numera av stål.

Knivar